Wednesday, April 05, 2006

Tüm Dünya bu zulme ‘dur’ demeli!

Özbekistan'da gözaltına alınan Doğu Türkistan asıllı Kanada vatandaşı
Huseyin Celil'den haber alınamıyor.
26 Mart 2006 tarihinde eşi ve üç çocuğuyla geldiği Özbekistan'da apar
topar gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Kanada
vatandaşı Hüseyin Celil ile ilgili kaygılı bekleyiş devam ediyor.

ÇİN'E TESLİM EDİLECEK!
Özbekistan vatandaşı eşi Kamila Telendibaeva (29) ve çocukları Muhammed (7), Abdulcelil (3) Bedreddin (1) ile Kanada'dan Özbekistan'a eşinin ailesini ziyaret için giden Hüseyin Celil'in Başkent Taşkent'te tutulduğu belirtiliyor. Celil'in sağlık durumu hakkında hiçbir bilgi vermeyen yetkililerin Çin ile temasa geçtiği ve en kısa zamanda Celil'i etnik kimliğinden dolayı Çin'e iade etme olasılığından endişe ediliyor. Hüseyin Celil'in Çin'e teslim edilmesi durumunda yargısız infaza tabi tutularak idam edilmesi sözkonusu. Yıllardır Çin sınırları içerisindeki Doğu Türkistan'da yargısız infazlarla binlerce kişinin ölümüne neden olan Çin’in, Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele ettiği ve Hüseyin Celil'i ısrarla Özbektan'dan istediği öğrenildi. Özbek yetkililerin hiçbir suç unsuru bulamamasına rağmen Hüseyin Celil'in gözaltı suresini uzatması ve ailesi dahil kimseye bilgi vermemesi de Çin'e iade olasılıgını güçlendiriyor.

1998’de de gözaltına alınmıştı
Yılardır Çin zulmü altında inim inim inleyen Doğu Türkistan’ı 1997 yılında terketmek zorunda kalan Celil ikamet ettiği Kırgızistan’da 1998 de de Çin’in isteği üzerine tutklanmıştı. Dogu Türkistan’ın özgürlüğü için propaganda yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Celil 9 ay hapis yattıktan sonra yine makheme kararıyla suçsuz bulunarak serbest bırakılmıştı. Ancak Çin’in Hüseyin Celil’I ısrarla Kırgız yetkililerden istemeye devam etti. Çinin bu tutumunu bilen Kırgız gizli servisindeki bazı ajanlar durumdan vazife çıkararak Celil’den yüklü miktarda para talep ettiler. Bazı Orta Asyalı işadamlarının yardımıyla Çin’e teslim edılmekten son anda kurtulan Celil Özbekistana gitti. Birsüre burada kalan Celil burada evlendi ve Türkiye’ye göç etti. Üç yıl İstanbul’da ikamet eden Celil’in Canada’ya iltica talebi Kabul edildi ve daha sonra eşi ve 2 yaşındaki oğlu Muhammed ile birlikte 2001 yılnda Kanada’ya yerleşti.
Ülkesinı terk etmek zorunda bırakıldığı 1997 yılından bu yana ilk eşinden olan iki oğlunu bır daha göremeyen Celil sürekli olarak onlarla irtibat halinde olmaya calişsa da Çin Polisinin engelini aşamadı. 14 ve 16 yaşındaki iki oğlunun tutuklu olduğu haberi üzerine yıkılan Celil’in cocuklarına kavuşma arzusu hep yarım kaldı.

Özbekistan vatandaşı eşi Kamila Telendibaeva ve üç çocuğuyla 26 Mart 2006 tarihinde ile Kanada'dan Özbekistan'a eşinin ailesini zayaret için giden Hüseyin Celil’i gözaltında tutan Özbek yetkililerin Celil’i Çin’e iade etmenin yollarını aradığı ifade ediliyor. Böyle bir durumda Celil’in yargısız infaza tabi tutularak idam edileceğini söyleyen ailesi Kanada Konsoloslugu başta olmak üzere uluslararası tüm kuruluşları iş işten geçmeden göreve davet ediyor.